West Highland Way, Ben Nevis en de Great Glen Way

Na mooie hikes in Noorwegen en het noorden van Engeland trok ik dit jaar naar Schotland. Het plan: te voet van Glasgow naar Inverness, over de Kelvin Walkway (Glasgow > Milngavie), West Highland Way (Milngavie > Fort William) en de Great Glen Way (Fort William > Inverness). Inclusief een tussenstop op de Ben Nevis, de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk, bleek dat ’n schitterende tocht van zo’n 340 kilometer.

Ook geïnspireerd om zo’n tocht te doen? Ik kan het je van harte aanbevelen. Een paar praktische tips:

  • Uiteraard hoef je niet meteen voor het volledige pakket te gaan. De West Highland Way (7 dagen) en de Great Glen Way (5 à 6 dagen) zijn los óók mooi. Nóg minder tijd? Dan kun je ook delen van de route lopen. Het mooiste stuk West Highland Way ligt wat mij betreft tussen Bridge of Orchy en Fort William. Voor de Great Glen Way raad ik het stuk vanaf Laggan aan. Op de etappes tussen Fort Augustus en Drumnadrochit zou ik altijd kiezen voor de hoge route: die geeft de uitzichten zoals je ze in deze foto’s hebt gezien.
  • De Ben Nevis is drukbezocht. Om de drukte op de top vóór te zijn koos ik ervoor om te (wild)kamperen naast het ‘Halfway Lochan’, een meertje op zo’n 600 meter hoogte (te zien op de foto’s). Na een goede nacht ging ik rond 7 uur `s ochtends richting de top en was ik daar rond half 9 één van de weinigen.
  • Wildkamperen is op het grootste deel van de route toegestaan, zolang je je aan de Scottish Outdoor Access Code houdt. Uitzonderingen zijn de stukken langs Loch Lomond (daar heb je het grootste deel van het jaar een permit nodig) en delen van de Great Glen Way. Bij veel van de sluisjes zijn echter informal wildcamping sites: zolang daar plek is, kun je daar (gratis) staan.
  • Onderweg zijn er, zeker op de West Highland Way, vrij veel cafés en winkeltjes waar je ook voor (kleine) boodschappen terecht kunt. De meesten verkopen ook basis-campingbenodigdheden, zoals gasblikjes. (Die mogen namelijk niet mee in het vliegtuig en, zo heb ik gemerkt, ook niet in de Eurostar.) In Glasgow, Tyndrum, Fort William en Inverness zijn grotere (outdoor)winkels te vinden. Watertaps zijn er eveneens veel en als die niet in de buurt zijn, zijn er veel stroompjes waar je (als je oplet, en het water filtert of kookt) kunt bijvullen.
  • Een overzicht van de spullen die ik mee had vind je op Lighterpack. Overbodig was weinig (hooguit een broekriem), écht gemist heb ik ook niets. Per dag liep ik gemiddeld 20 kilometer, met uitschieters naar 30 (Tyndrum > Kingshouse). Op die dag ging ik rond 9 weg en was ik rond 6 waar ik zijn wilde. Mijn gemiddelde snelheid per dag, exclusief pauzes, lag tussen de 4 en 5 kilometer per uur.

Mocht je meer vragen hebben: contact me gerust!

Type Privé
Looptijd 08/2023 - 09/2023